Varov Šúr (Šúrovce) - Kaplnka sv. Jozefa
obec Šúrovce, okres Trnava, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Kaplnka bola postavená v rokoch 1884 – 1885 na mieste staršej zvonice. Motiváciou vzniku bola tragická udalosť, ktorá sa odohrala na rieke Váh v roku 1879. Štrnásť farníkov sa vtedy utopilo. Prevrátili sa s loďkou, ktorou smerovali na púť sv. Urbana. Prostriedky na výstavbu poskytli rodáci žijúci v Amerike. [1]

Slávnostne požehnaná bola 25. apríla 1885. V roku 1912 bola kaplnka rozšírená a premenená na malý kostol. Na priečelí kostola sú vo výklenkoch sochy sv. Floriána a sv. Vendelína z roku 1928. [2]

Ide o menší novogotický sakrálny objekt s polygonálnym oltárnym uzáverom a vstavanou vežou. Fasády sú členené oblúčkovým vlysom. Veža vytvárajúca na priečelí mierny rizalit je zastrešená ihlancom, ktorý dosadá na trojuholníkové štíty. Hlavný vstup, niky pre sochy na priečelí a zvukové otvory veže sú lomené.

Stav kaplnky (kostola) je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Stojí v centre obce.
Fotogaléria
Varov Šúr (Šúrovce) - Kaplnka sv. Jozefa foto © Ľuboš Repta 9/2021Varov Šúr (Šúrovce) - Kaplnka sv. Jozefa foto © Ľuboš Repta 9/2021Varov Šúr (Šúrovce) - Kaplnka sv. Jozefa foto © Ľuboš Repta 9/2021Varov Šúr (Šúrovce) - Kaplnka sv. Jozefa foto © Ľuboš Repta 9/2021Varov Šúr (Šúrovce) - Kaplnka sv. Jozefa foto © Ľuboš Repta 9/2021 Varov Šúr (Šúrovce) - Kaplnka sv. Jozefa foto © Ľuboš Repta 9/2021Varov Šúr (Šúrovce) - Kaplnka sv. Jozefa foto © Ľuboš Repta 9/2021