Včelince - Kostol sv. Štefana kráľa
Mehy
História a stavebný vývoj
Neskorobarokový kostol postavený v roku 1773. Veža je z konca 19. storočia. Jednoloďový priestor s rovným uzáverom presbytéria a predstavanou vežou. Presbytérium je zaklenuté českou plackou. Loď má pruské klenby s medziklenbovými pásmi dosadajúcimi na polstĺpy s dvojicou pilastrov. Nad vstupom do lode je murovaný organový chór, otvárajúci sa tromi arkádami do lode. Fasády sú členené lizénovým rámovaním. Vysoká štíhla veža je krytá laternovou cibuľou. [1]

Hlavný oltár je neskorobarokový z druhej polovice 18. storočia, s polychrómovanými drevorezbami a s ústredným obrazom sv. Štefana kráľa z polovice 19. storočia. Kazateľnica je neskorobaroková, vyrezávaná s polychrómiou, z druhej polovice 18. storočia. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 v inventári kostola uvádza dva kalichy z konca 18. storočia. [2]

V roku 2002 bol kompletne zrekonštruovaný interiér. [3]