Veľká nad Ipľom - Kostol Všetkých svätých
Veliká
História a stavebný vývoj
Pôvodne barokový kostol postavený v roku 1762. renovovaný a prefasádovaný bol v roku 1896. Chór a výmaľba sú z roku 1921. Ide o jednoloďový kostol so segmentovým uzáverom presbytéria a predstavanou vežou. Presbytérium je zaklenuté českou plackou. Loď s bočným rozšírením má rovný strop. [1] Fasády sú členené lizénovým rámovaním. Veža, ktorá má v hornej časti pilastre, je zakončená zvonovitou prilbou s laternou.

Hlavný oltár je klasicistický z prvej polovice 19. storočia s obrazom Všetkých svätých od Lajosa. Kubányiho z roku 1888. [2]

V interiéri sú na klenbách hodnotné maľby štyroch evanjelistov. Do evidencie kultúrnych pamiatok sú zaradené aj drevené lavice. Socha Panny Márie umiestnená pred kostolom vznikla v roku 1903. [3]

Exteriér kostola bol zrekonštruovaný v roku 1997. [4]