Veľká Ida - Kalvínsky kostol
obec Veľká Ida, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Kostol bol postavený ako tolerančný bež veže v roku 1799. Doplnený vežou bol v roku 1836. Opravený bol v roku 1883. Je to sieňový kostol s pozdĺžnym pôdorysom a drevenou protestantskou emporou na kratších stenách. Hlavnú fasádu tvorí širšia strana obdĺžnikovej stavby, v strede ktorej stojí veža v jednoduchej klasicistickej úprave s lizénovým rámovaním a jemným podstrešným oblúčikovým vlysom. Veža má stanovú strechu s ihlancom, ktorú zhotovili v roku 1883. [1]
Fotogaléria
Veľká Ida - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 3/2012Veľká Ida - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 3/2012Veľká Ida - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 3/2012Veľká Ida - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 3/2012Veľká Ida - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 3/2012Veľká Ida - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 3/2012Veľká Ida - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 4/2012Veľká Ida - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 4/2012Veľká Ida - Kalvínsky kostol foto © Viliam Mazanec 4/2012