Veľká Ves nad Ipľom - Kostol Mena Panny Márie
História a stavebný vývoj
Barokový kostol z polovice 18. storočia. Jednoloďový priestor s rovným uzáverom presbytéria a vstavanou vežou. Fasády sú členené lizénovým rámovaním a horizontálnymi kordónovými rímsami. [1] Veža vytvára na priečelí nenápadný rizalit a je zakončená ihlanom.

Hlavný oltár je klasicistický z polovice 19. storočia, so staršími barokovými plastikami sv. Štefana a sv. Ladislava z druhej polovice 18. storočia. V strede oltára je olejomaľba Nanebovzatia Panny Márie z roku 1864. Bočný oltár Panny Márie je barokový z druhej polovice 18. storočia, drevený s volútovým nadstavcom a dvoma plastikami anjelov, stred oltára novodobý. Kazateľnica je luisézna z konca 18. storočia. Voľné barokové plastiky Panny Márie, sv. Jozefa a sv. Jána Nepomuckého sú z druhej polovice 18. storočia. Obraz Panny Márie riešený na spôsob ikony je z 19. storočia. Ďalší voľný obraz Panny Márie je klasicistický z polovice 19. storočia. [2]

Pod kostolom sa nachádza krypta rodu Lipthay, ktorý bol donátorom sakrálneho objektu. [3]