Veľké Kosihy
obec Veľké Kosihy, okres Komárno, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Neskoroklasicistický kaštieľ, ktorý postavili v 30-tych rokoch 19. storočia. Ide o dvojpodlažnú obdĺžnikovú stavbu s rizalitmi, ktoré mali rustiku na nárožiach. Dvorová deväťosová fasáda má okrem plytkých bočných rizalitov aj mierne vystupujúci stredný rizalit s predstavaným stĺpovým portikom, na ktorom bola kamennou balustrádou ohradená terasa. Dnes je terasa ohradená kovovým zábradlím. [1]
Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je veľmi dobrý. Kaštieľ je po veľkorysej rekonštrukcii. Asi až po príliš radikálnej rekonštrukcii, ktorá málo rešpektovala pôvodný vzhľad kaštieľa. Fasády sú značne zmodernizované a zmizli architektonické detaily – rustika na nárožiach rizalitov a kamenná balustráda z terasy. Objekt slúži ako bytový dom.
Stojí v severnej časti obce.