Veľké Kosihy - Kalvínsky kostol
obec Veľké Kosihy, okres Komárno, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1819. Je to pozdĺžna sieňová stavba s rovným uzáverom a predstavanou vežou, flankovanou úsekmi štítových krídel. Rovným stropom vybavený priestor kostolnej siene má z dvoch strán drevené protestantské empory. Fasády sú členené lizénovým rámovaním, ktoré sa opakuje aj na jednotlivých poschodiach veže. Na klenáku portálu je letopočet datujúci stavbu kostola. Veža má nízku stanovú strechu, ktorá spočíva na terčíkovej podstrešnej rímse. [1]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 v inventári kostol uvádza dva strieborné barokové kalichy, jeden z roku 1747, bohoslužobné cínové konvy a klasicistické taniere z roku 1776, 1804 , 1813 a 1819, a neskorobarokovú krstovú súpravu z roku 1755. [2]

V roku 1652 sa v zozname kalvínskych farností spomínajú aj Veľké Kosihy. Malé fílie v Malých Kosihách a Arcibiskupskom Léli. Určite už v tom čase stálo v obci drevené oratórium. Kalvínsky kostol bol postavený už pred polovicou 18. storočia, ale sakrálny objekt v roku 1763 zničilo zemetrasenie. V roku 1764 bol postavený nový kostol, ale rýchlo schátral a tak v roku 1819 bol vybudovaný tretí (súčasný) kalvínsky kostol. V roku 1840 budovu poškodil požiar, ale bola vzápätí opravená. Stavba bola neskôr viackrát opravovaná. [3]