Veľké Ostratice (Ostratice) - Kostol sv. Petra a Pavla
obec Ostratice, okres Partizánske, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Vznik kostola sa datuje rokom 1737, kedy starší sakrálny objekt barokovo obnovili (prestavali). Opravený bol v 19. a začiatkom 20. storočia. Ide o jednoloďový priestor s rovným uzáverom presbytéria a čiastočne predstavanou vežou. Interiér je zaklenutý pruskými klenbami s pásmi, zbiehajúcimi do nástenných pilierov. Vstavaný chór má kuželovitú balustrádu. Fasády sú členené lizénovým rámom. [1] Veža členená lizénovým rámovaním a s nikou, v ktorej je socha je zastrešená kupolovitou strechou s laternou.

Vnútorné zariadenie je neogotické z konca 19. storočia. Zo staršieho zariadenia sa zachovala baroková socha Piety, pochádzajúca z oltára spomínaného v roku 1787. [2]

Stojí v juhovýchodnej časti obce. Za kostolom je cintorín.