Veľké Slemence - Kostol Zoslania Ducha svätého
Veľké Selmence
obec Veľké Slemence, okres Michalovce, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v roku 1822. Obnovený bol v roku 1922. Opravili ho po druhej svetovej vojne. Je to jednoloďová stavba s polkruhovým presbytériom, pristavanou sakristiou a na západnej strane vstavanou vežou. Sakrálny objekt opakuje typ východoslovenských gréckokatolíckych kostolov z čias činnosti tereziánskej stavebnej kancelárie. [1] Veža je zakončená kupolovitou prilbou s laternou a jej fasády člení lizénové rámovanie. Ostatné fasády sú hladké, členené polkruhovo zakončenými oknami.

Vnútorné zariadenie je z roku 1922. Na hlavnom neoklasicistickom oltári s baldachýnom je obraz Zoslania Ducha svätého z roku 1936 od J. Bokšaya. Zo starého zariadenie sa zachoval obraz Snímanie z kríža z polovice 19. storočia. [2]