Veľké Teriakovce - Evanjelický kostol
Veľké Tirjakovce, Veľké Tarjakovce
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v roku 1790. Prestavaný bol v polovici 19. storočia. Opravili ho v roku 1925. Je to sieňová stavba so segmentovým oltárnym uzáverom a predstavanou vežou. Presbytérium je zaklenuté valenou klenbou. Loď je krytá rovným stropom s fabiónom. V sieňovom priestor je do tvaru L vstavaný drevený protestantský chór na profilovaných stĺpoch. Fasády sú hladké, len na dvojposchodovej veži členené lizénovým orámovaním a nárožnými pilastrami. [1] Veža je zakončená barokovou cibuľovitou strechou s laternou, ktorá dosadá na terčíkovú rímsu.

Oltár je neskorobarokový z roku 1786, obnovený bol v roku 1923. Má stĺpovú architektúru s volútovým nadstavcom a s akantovými mriežkovými a páskovými ornamentmi. Stred oltára vypĺňa obraz Zmŕtvychvstanie, v nadstavci je obraz sv. Michala archanjela. Ostatné zariadenie je z čias okolo roku 1900. [2]