Veľké Trakany - Soľný dom
Veľký Tarkáň
obec Veľké Trakany, okres Trebišov, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistická budova z konca 18. storočia. Upravovaná bola v 19. a 20. storočí. Ide o dvojpodlažnú stavbu s obdĺžnikovým pôdorysom a manzardovou strechou. Fasády na prízemí majú horizontálnu rustiku, na poschodí sú členené pilastrami. [1]

Budova bývalého Soľného úradu sa vyvyšuje nad mŕtvou Tisou, kde bol pôvodne prístav pre lode a plte, zvážajúce soľ z Východných Karpát. V obnovenej budove je zriadené múzeum s niekoľkými expozíciami:

• expozícia venovaná prevážaniu soli z Rumunska a Ukrajiny po rieke Tisa až do centra Rakúsko-Uhorskej monarchie, nájdeme tu zariadenie pôvodného úradu a písomnosti o soľnom sklade, ktorý sa v týchto miestach nachádzal pred vyše 200 rokmi, maketu dvora so skladmi soli, domčekmi robotníkov aj soľného župana,

• expozícia zameraná na pastierske umenie,

• etnografická expozícia obce a okolia, ktorá dokumentuje históriu obce Veľké Trakany a jej okolie,