Veľké Uherce
Thonetovský kaštieľ
obec Veľké Uherce, okres Partizánske, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne renesančný kaštieľ zo 17. storočia. V 18. storočí bol zbarokizovaný a v roku 1845 až 1860 úplne prestavaný v romantickom neogotickom slohu s ponechaním časti pôvodných miestností na prízemí. Kaštieľ je štvorkrídlová budova, stavaná okolo obdĺžnikového arkádového dvora s vežami na nárožiach. Prízemie je dvojtraktové s neogotickou kaplnkou, prístupnou bohato riešeným portálom. Na druhom podlaží sú reprezentačné miestnosti s vyrezávanými drevenými stropmi, stenami obloženými drevenými obkladmi a vzorovým parketom. Romantická rytierska sieň má busty rytierov na stenách. Fasáda budovy je členená bohatými neogotickými architektonickými článkami. [1] Okolo kaštieľa je park.

Kaštieľ začal po roku 1622 stavať zeman Michal Bošáni. Jeho najrozsiahlejšiu premenu zrealizoval tekovský župan Ján Keglewich, ktorý ho dal prestavať v neogotickom slohu. Západná strana kaštieľa dostala svoju dnešnú podobu až po roku 1865, keď ho kúpila jedna vetva podnikateľskej rodiny Thonetovcov, ktorí mali fabriku na výrobu nábytku z ohýbaného dreva.

Rekonštrukcia, ktorá v súčasnosti prebieha.

Veľké Uherce – kaštieľ (č. ÚZPF 276/1) - doplnkový architektonicko-historický výskum fasád - rok 2007. Autori: Ing. arch. Martin Bóna, Ing. Miroslav Matejka, Mgr. Michal Šimkovic. [2]

Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je dobrý. Prostredie v okolí pamiatky je zachované a nie je narušené modernou výstavbou, čo je dnes veľmi vzácne. V minulom storočí sídlili v priestoroch kaštieľa školy, nachádzali sa tu aj internáty a neskôr slúžili jeho priestory ako textilné sklady. Tým sa priestory zdevastovali. Obec ho pred rokmi odkúpila od Kancelárie prezidenta SR a v roku 2004 predala architektovi Flaviovi Thonetovi, ktorý je priamym potomkom pôvodných vlastníkov. Flavio Thonet pracuje na rekonštrukcii kaštieľa a plánuje objekt sprístupniť aj verejnosti.
Stojí v severnej časti obce.