Veľkrop - Chrám Ochrany Presvätej Bohorodičky
obec Veľkrop, okres Stropkov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v 70. rokoch 18. storočia. Veža bola obnovená v roku 1936. Je to typ východoslovenských trojpriestorových kultových stavieb s presbytériom, štvorhrannou loďou a do lode otvoreným babincom, ktorý má ešte jednu spojenú predsieň v priestore pod novou vežou. Interiér je zaklenutý krížovými klenbami, ktoré sa zasekávajú do steny. Hladké fasády majú podstrešnú profilovanú rímsu, ktorá pokračuje na veži ako kordónová a boli kedysi členené farebne odlíšenými lizénami. Veža je krytá nízkym ihlancom, na ňom sedí cibuľovitá baňa. Kostol má rovný uzáver presbytéria. Nad presbytériom je strešná vežička. [1]

Hlavný oltár za ikonostasom je baldachýnový, s rokajovými ozdobami a rokokovými svietnikmi zo 70. rokov 18. storočia. Ikonostas je novší, trojetážový a len jeho cárska brána pochádza z obdobia stavby kostola. [2]