Veľký Biel - Kostol Povýšenia sv. Kríža
Maďarský Bél
obec Veľký Biel, okres Senec, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kostol postavený v roku 1728 na mieste kaplnky alebo menšieho kostola, spomínaného v roku 1561. Reštaurovali ho v roku 1884 a 1896. Upravený bol v roku 1936. Pôvodne centrálny sieňový priestor rozšírili transeptom a novým uzáverom presbytéria. Vstavaná veža má predstavanú predsieň a je zakončená ihlanom. Fasáda upravená v historizujúcich tvaroch je členená lizénovým rámovaním a pilastrami. Presbytérium má dekoratívne oporné piliere. [1]

Vnútorné zariadenie je prevažne historizujúce z čias okolo roku 1896. Krstiteľnica je baroková z polovice 18. storočia. Organ je neskorobarokový s plastikami dvoch svätcov z polovice 18. storočia. Plastika Panny Márie zo Zvestovania je neskorogotická z obdobia okolo roku 1500, opravená bola v polovici 20. storočia, privezená z bratislavského kláštora klarisiek. [2]

História kostola je zahalená tajomstvom. Predkovia nezanechali podrobnejšie informácie o histórii budovy, jej vysvätenia a priebehu opráv. Je však známe, že Imrich Esterházy ho dal zrejme postaviť ako náhradu za iný kostol, alebo tento konkrétny kostol rekonštruoval do dnešnej podoby. Zvonica má tri zvony. [3]