Veľký Blh
Koháryovský kaštiel
História a stavebný vývoj
Kaštieľ s výraznými klasicistickými prvkami postavili v 17. storočí Koháryovci v podhradí hradu Blh. Bol nasledovníkom hradu, prevzal jeho funkciu. V roku 1720 pôvodne renesančný kaštieľ barokovo prestavali. Začiatkom 19. storočia Koháryovcov povýšili do šľachtického stavu. Kaštieľ musel reprezentovať honosné, pohodlné a moderné bývanie šľachty, a preto ho v rokoch 1817 – 1822 prestavali v klasicistickom slohu na veľké šľachtické sídlo. [1] Podľa projektov architekta H. Nebbiena pri kaštieli zriadili okolo roku 1820 anglický park s jazerom, ako súčasť prestavby objektu. V roku 1952 vybudovali v podkroví kaštieľa nové podlažie, osvetľované vikiermi v streche. Na hlavnej fasáde je stredný rizalit s vysunutým arkádovým podjazdom a terasou na poschodí. Rizalit zdôrazňujú štyri polstĺpy, ktoré nosia štítový tympanón. V kaplnke kaštieľa je obraz z roku 1685 na motívy zajatia Štefana Koháryho a štyri obrazy zo 17. storočia s biblickými námetmi. [2]
Stojí na severnom okraji obce uprostred parku.
Fotogaléria
Kaštieľ Veľký Blh zp © Imrich Kluka, archív (dobová pohľadnica, 1910)Kaštieľ Veľký Blh foto © Imrich Kluka 8/2012Kaštieľ Veľký Blh foto © Imrich Kluka 8/2012Kaštieľ Veľký Blh foto © Imrich Kluka 8/2012Kaštieľ Veľký Blh foto © Imrich Kluka 8/2012Kaštieľ Veľký Blh foto © Ladislav Luppa 9/2016Kaštieľ Veľký Blh foto © Ladislav Luppa 9/2016
[2] GÜNTHEROVÁ, Alžbeta a i.: Súpis pamiatok na Slovensku III. Bratislava: Obzor, 1969. s. 389.