Veľký Kýr - Kostol Povýšenia sv. Kríža
Milanovce
obec Veľký Kýr, okres Nové Zámky, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kostol vznikol v roku 1768 úplnou prestavbou starého stredovekého kostola. V roku 1958 (podľa iných zdrojov 1954?) bol rozšírený bočnými prístavbami. Ide o jednoloďový kostol so segmentovým uzáverom presbytéria a predstavanou vežou. Interiér je zaklenutý plackami. Vonkajšia architektúra je bez členenia, veža má lizénové rámovanie a je krytá ihlancom. [1]

Kamenná krstiteľnica je z polovice 19. storočia. [2]

Osídlenie obce je veľmi staré. Existovalo už počas doby kráľovského rodu Arpádovcov. Túto skutočnosť dokazuje aj kostol, ktorý stál už v 14. Storočí a podľa tradícií je najstarší v okolí. Veriaci prichádzali na omše z miest vzdialených na niekoľko hodín pešej chôdze. Okolo kostola bol cintorín. Počas renovácie v roku 1954, kedy bol kostol rozšírený o dve bočné lode, dal vtedajší farár Dénes Dian zbúrať a zrekonštruovať chór. Pri kopaní základov boli nájdené kosti a lebky. [3]

Vo vnútri kostola sa nachádza krypta odhalená pri renovácii, v ktorej našli kostru a meč. Kostol v priebehu storočí počas neustálych vojen a 150 ročnej tureckej nadvlády niekoľkokrát zhorel, spisy fary sa zničili. Podľa dejín (údajov archívu Ostrihomského arcibiskupstva) bolo na fare obce Veľký Kýr zavraždených 13 farárov. [4]

Nový organ kostola bol zaobstaraný počas fungovania kantora Andrása Estéliho a dekana – farára Jánosa Varghu v roku 1908, sčasti z príspevku cirkevnej obce, sčasti z darov veriacich. [5]

Počas prvej svetovej vojny boli dva zvony zrekvirované na vojenské účely. Zostal iba jeden zvon, ku ktorému nainštalovali do kostola malý umieračik z cintorínskej kaplnky. [6]