Vidiná
obec Lučenec, okres Lučenec, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kaštieľ z roku 1706, postavený na starších základoch. Upravovaný bol v 19. a 20. storočí. Je to rozsiahla stavba na pôdoryse písmena U, skladajúca sa z obytnej a hospodárskej časti. Obytná časť je situovaná do záhrady a prístupná dvojramenným voľným schodišťom. Má stredný rizalit a vystupujúce nárožné vežičky, zakončené šidľovými strieškami. Fasády sú členené lizénovým rámovaním a prelamovanými frontónmi. Strecha je manzardová. Nádvorná časť kaštieľa je zmodernizovaná. Krídlo, ktoré uzaviera priestor dvora, má murovaný barokový štít a bočný rizalit, v ktorom je polkruhová brána. Miestnosti majú zväčša rovné stropy, v niektorých sa zachovali pôvodné kláštorné a pruské klenby. [1]

V roku 1994 bola na budove kaštieľa osadená pamätná dvojjazyčná tabuľa na počesť 145. výročia založenia Uhorskej geologickej spoločnosti.

Stav historického sídla je veľmi dobrý.