Vieska nad Žitavou - Kostol sv. Juraja
Tekovská Vieska
obec Vieska nad Žitavou, okres Zlaté Moravce, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1802. Jednoloďový priestor so segmentovým uzáverom presbytéria, pristavanou jednoposchodovou sakristiou a vstavanou vežou s bočnými krídlami. Interiér je zaklenutý pruskou klenbou s medziklenbovými pásmi. Fasáda je členená lizénovým orámovaním. Veža je zakončená zvonovitou prilbou. Pod celým kostolom je krypta. Zvon je z roku 1738 od zvonolejára J. Bienstocka. [1]

Vnútorné zariadenie pochádza z 19. storočia. Zo staršieho inventára sa zachoval obraz Madony z polovice 19. storočia a podobizeň arcibiskupa Juraja Szelepcsényiho [2], baroková práca z konca 17. storočia. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 uvádza aj šesť klasicistických vyrezávaných svietnikov, barokový zvonček s rámom z roku 1738, pacifikál a misu s tepaným dekorom, barokové práce z roku 1701. [3]

Nie je známe, kedy v obci vznikol prvý kostol. Ústne sa traduje, že stál schovaný medzi vŕškom a lesom. Bol ďalej od obydlí ľudí a postavený ešte pred vpádmi Turkov. V roku 1595 bol v tomto starobylom drevenom kostolíku pokrstený Juraj Szelepcsényi - Pohronec, neskorší arcibiskup a miestokráľ Uhorska. Pochádzal zo Slepčian, ale pretože kostolík v Slepčanoch, ale aj farský kostol v Tesároch boli zničené Turkami, tak bol pokrstený v kostole vo Vieske nad Žitavou. V roku 1674 pri prepade Turkov bol prvý kostolík zničený. [4]

V rokoch 1679 - 1681 obyvatelia na vŕšku nad dedinou postavili kostol sv. Juraja. Veľkým mecénom kostola bol arcibiskup Szelepcsényi. Z úrokov základiny z turnianskeho a soblahovského majetku bol kostol dohotovený, zariadený a vyzdobený. [5]

Počet obyvateľov Viesky nad Žitavou rástol. Starší kostol už nemohol pojať všetkých veriacich a tak sa začal stavať nový. Bol postavený z úrokov základiny testamentu arcibiskupa Juraja Szelepcsényiho a dokončili ho v roku 1802. [6]

[2] Juraj Pohronec-Slepčiansky alebo Juraj Selepčéni (maď. Szelepcsényi György, lat. Georgius Pohroncious Szelepcseny), (* 24. apríl 1595 Slepčany – † 11. január 1685 Letovice) bol slovenský arcibiskup, uhorský prímas a vicekráľ, filozof, právnik, diplomat, grafik a medirytec. Bol dieťaťom obyčajných poddaných, ktorých zavraždili Turci. Osvojili si ho príbuzní. Zásluhou kardinála Petra Pázmaňa študoval v rokoch 1627 – 1634 v Ríme, býval v kolégiu Hungarico-Germanicu. Z dedinského pastiera sa postupne vypracoval na nitrianskeho biskupa (1648 – 1660), kaločského arcibiskupa (od 1657) a neskôr na ostrihomského arcibiskupa a uhorského prímasa (1666). Angažoval sa v ochrane krajiny pred Turkami a oslobodení okupovaných kresťanských území. Ako vyslanec cisára Ferdinanda sa viackrát zúčastnil rokovaní s Turkami v Carihrade. Jeho zásluhou sa poľský kráľ Ján III. Sobieski zúčastnil bitky pri Viedni. Podporoval publikačnú činnosť Trnavskej univerzity, výstavbu nových kostolov a pútnických miest. Popri cirkevnej činnosti sa venoval aj výtvarnej tvorbe. Kreslil a rezal do dreva titulné obrazy na knihy. Vynikal ako znamenitý portrétista. Je zachovaný aj jeho autoportrét, na ktorom, okrem iného je vyryté: GEORGIUS SZELEPCHENY ARCHPP. STRIGON. PRIMAS HUNG. (ARCIEPPISCOPUS STRIGONIENSIS PRIMAS HUNGARIAE - arcibiskup ostrihomský, prímas Uhorska.) Zomrel v Letoviciach na Morave, pochovaný bol v mariánskej bazilike Mariazelli v Rakúsku.