Vikartovce - Kostol sv. Martina
obec Vikartovce, okres Poprad, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol z roku 1781 postavený na mieste starého gotického sakrálneho objektu, spomínaného v roku 1398 a prestavaného v roku 1513. Starý kostol pri stavbe nového v roku 1781 bol zbúraný. Je to jednoloďový priestor s polkruhovým uzáverom presbytéria, pristavanou sakristiou a predstavanou vežou. Interiér je zaklenutý českými plackami a pruskými klenbami. Na západnej strane lode je murovaný organový chór s jednoduchým parapetom. Fasády sú hladké, členené polkruhovo zakončenými oknami. [1] Veža je zdobená pilastrami a zakončená ihlanom.

Klasicistická kazateľnica z obdobia okolo roku 1800 má polygonálny parapet členený volútami. Na obvode baldachýnu je lambrekénový ornament. Drevená krstiteľnica je klasicistická z obdobia okolo roku 1800, polychrómovaná s okrúhlou kupou. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 uvádza, že v sakristii je krucifix, ľudová drevorezba z konca 19. storočia. [2]