Vítkovce (Kuzmice)
obec Kuzmice, okres Topoľčany, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kaštieľ z polovice 19. storočia. Kaštieľ je budova na zvýšenom prízemí, stavaná do obdĺžnika, na priečelí má portikus so štyrmi piliermi a nárožné rizality. Dvorová fasáda má mierne vystupujúci stredný rizalit. Zachovala sa pôvodná dispozícia s priebežnou chodbou. Pozdĺž tejto segmentovo zaklenutej chodby sú miestnosti radené vedľa seba. Na druhom podlaží je vstupná hala členená pilastrami. [1] Okolo kaštieľa je park.
Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je veľmi dobrý. Kaštieľ prešiel veľkorysou rekonštrukciou. Prostredie v okolí pamiatky je zachované a nie je narušené modernou výstavbou, čo je dnes veľmi vzácne.
Nachádza sa asi 1 km od obce Kuzmice, juhozápadným smerom.
Fotogaléria
Kaštieľ Vítkovce (Kuzmice) foto © Jiří Fiedler 7/1972Kaštieľ Vítkovce (Kuzmice) foto © Jiří Fiedler 7/1972Kaštieľ Vítkovce (Kuzmice) foto © Imrich Kluka 3/2011Kaštieľ Vítkovce (Kuzmice) foto © Imrich Kluka 3/2011Kaštieľ Vítkovce (Kuzmice) foto © Ľuboš Repta 8/2019