Vlčany - Kostol sv. Jozefa
Farkašd
obec Vlčany, okres Šaľa, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v rokoch 1803 - 1808. Jednoloďový sakrálny objekt s rovným oltárnym uzáverom, pristavanou sakristiou a vstavanou vežou. Priestor je zaklenutý pruskými klenbami s medziklenbovými pásmi, ktoré dosadajú na rímsové hlavice pilastrov. Fasády sú členené lizénovým orámovaním. Na strednú os štítového priečelia je situovaná veža, zakončená baňou. [1]

Vnútorné zariadenie pochádza z 19. storočia. [2] Na hlavnom oltári je maľba znázorňujúca Svätú rodinu. [3]

Výstavba katolíckeho kostola vo Vlčanoch sa začala začiatkom 19. storočia s podporou zemepána Józsefa Károlyiho. Po jeho skorej smrti stavbu dokončila v roku 1808 jeho manželka, Erzsébet Waldstein Wartenberg. Nad vchodom je umiestnený rodový erb rodiny Károlyi a Waldstein. [4]