Vlkanová
obec Banská Bystrica, okres Banská Bystrica, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Renesančný kaštieľ z polovice 17. storočia. Ide o jednopodlažnú blokovú stavbu so štyrmi polkruhovými nárožnými vežami. Objekt má dvojtraktovú dispozíciu a v miestnostiach sú valené klenby s lunetami alebo rovné stropy. Na severovýchodnej fasáde sú strelné otvory. [1] Kaštieľ kryje manzardová strecha.
Rekonštrukcia.

Zámer pamiatkovej úpravy bol vypracovaný v roku 1976. Umelecko-historický výskum: prom. hist. Klára Kubičková, CSc., 1976. [2]

Vlkanová – kaštieľ (č. ÚZPF 89/1) – architektonicko-historický a umelecko‐historický výskum - rok 2020. Autori: Mgr. Michal Šimkovic, Mgr. Tomáš Janura PhD.. [3]

Stav historického sídla je veľmi dobrý. Slúži ako penzión.
Stojí v strede obce. Matuškova 26.
Fotogaléria
Kaštieľ Vlkanová foto © Lucia Allmanová 3/2009Kaštieľ Vlkanová foto © Lucia Allmanová 3/2009Kaštieľ Vlkanová foto © Jana Lacková 10/2017Kaštieľ Vlkanová foto © Jana Lacková 10/2017Kaštieľ Vlkanová foto © Jana Lacková 10/2017Kaštieľ Vlkanová foto © Jana Lacková 10/2017Kaštieľ Vlkanová foto © Jana Lacková 10/2017Kaštieľ Vlkanová foto © Jana Lacková 10/2017Kaštieľ Vlkanová foto © Jana Lacková 10/2017Kaštieľ Vlkanová foto © Jana Lacková 10/2017