Vlkas - Kostol sv. Jána Krstiteľa
Valkáz, Veľký Valkáz
obec Vlkas, okres Nové Zámky, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistická prestavba barokovej kaplnky postavenej v roku 1722. Zväčšená bola v roku 1755. Kostol renovovali a prestavali v klasicistickom slohu na začiatku 19. storočia. Ide o jednoloďovú stavbu s polygonálnym uzáverom presbytéria, pristavanou sakristiou a čiastočne predstavanou vežou. Celý priestor je zaklenutý pruskou klenbou s medziklenbovými pásmi, okrem uzáveru, kde je valená klenba s lunetami. Fasády sú členené lizénovým rámom a segmentovo zakončenými oknami. V priečelí do štíta situovaná veža s obdĺžnikovým portálom má ihlancovú strechu. [1]

Na stene nad hlavným oltárom sa nachádza obraz sv. Jána Krstiteľa z prvej polovice 19. storočia. V minulosti sa v interiéri nachádzal bočný oltár sv. Jána Nepomuckého, neskorobarokový z druhej polovice 18. storočia a bočný oltár Zvestovania Panny Márie, neskorobarokový, s architektúrou ako predošlý, z druhej polovice 18. storočia, v strede mal novšiu sochu Panny Márie z prvej polovice 20. storočia. Neskorobaroková kazateľnica z čias stavby kostola mala oblý parapet s plastikami serafínov. Zvon pochádza z roku 1763. [2]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 v inventári kostola uvádza klasicistickú monštranciu zo začiatku 19. storočia, typu slnečného s vencom mrakov, v ktorom sú tepané reliéfy anjelov a Boha-Otca. [3]

Pôvodná baroková kaplnka bola postavená miestnym zemanom Jánom Botlíkom. Posvätili ju 24. júna 1722 na sviatok sv. Jána Krstiteľa. [4]