Vlková - Kostol Zvestovania Panne Márii
obec Vlková, okres Kežmarok, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kostol postavený v roku 1779. Vznikol na mieste starého sakrálneho objektu spomínaného v roku 1408. Ide o jednoloďový priestor s polkruhovým uzáverom presbytéria, pristavanou sakristiou a vežou vstavanou do štítového priečelia. Presbytérium je zaklenuté konchou a jedným poľom, loď tromi poľami pruskej klenby. Fasády sú členené lizénami a polkruhovo zakončenými oknami. [1] Veža je zastrešená barokovou baňou.

Hlavný oltár je gotický krídlový z čias okolo roku 1480. Uprostred sa nachádza štvrťpoľová skriňa so sochami Panny Márie (v strede), po stranách v štvrťpoliach sú sochy sv. Kataríny Alexandrijskej, Barbory, Margity Antiochijskej a Doroty. Na vnútorných krídlach sú maľované tabule – Zvestovanie, Navštívenie, Narodenie, Klaňanie troch kráľov, na vonkajších krídlach – Judášov bozk, Ježiš pred Pilátom, Ecce homo, Ježiš nesie kríž. Predela a nadstavec sú novšie. Sochy sa pripisujú dielni majstra Pavla z Levoče. Baroková kamenná krstiteľnica pochádza z polovice 18. storočia. Plastika Ukrižovanie je polychrómovaná drevorezba z konca 18. storočia. Paramentár je polychrómovaná ľudová drevorezba z roku 1780. Rokoková organová skriňa je z konca 18. storočia. Barokový zvon je z 18. storočia. [2]