Voderady - Kostol sv. Ondreja apoštola
obec Voderady, okres Trnava, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Pravdepodobne na mieste kostola zo 14. storočia bol v koncom 17. storočia postavený barokový kostol bez veže nákladom cirkevného patróna Tomáša Baranyaya. Gróf Štefan Zichy dal v roku 1744 kostol renovovať a pristaviť vežu. V roku 1856 bol obnovený. [1]

Ide o jednoloďový pozdĺžny priestor s polygonálnym uzáverom presbytéria zaklenutý valenou klenbou s lunetami a hrebienkami. Sakristia je postavená na južnej strane presbytéria s podobnou klenbou. Fasáda kostola je členená pilastrami s rímsovými hlavicami, na čelnej západnej strane predstavaná trojposchodová veža s kamenným vstupným portálom a dvojitou baňatou strechou. Z barokového zariadenia z konca 18. storočia zostala kazateľnica, drevené lavice a drevená Kalvária. Ostatné zariadenie je pseudohistorické. [2]

Pre zemepánov bol určený oddelený priestor, tzv. ,,grófska“ vľavo od oltára. Podľa kanonickej vizitácie z roku 1713 bol murovaný chór. Neskôr postavila viedenská firma Wagner točivé kovové schody. Pamätná tabula s latinským textom pri vstupe do sakristie pripomína sv. omšu, ktorú pri oltári slúžil 1. októbra 1876 varadínsky kňaz gróg František Zichy. Na kostolnej veži boli tri zvony. Počas prvej svetovej vojny 12. septebmra 1917 dva zvony rekvirovali. Boli zhodené z veže a odvezené na vojenské účely. Zostal len jeden zvon. V roku 1925 sa začalo so zbierkou na nové zvony. Nové zvony odlial trnavský zvonolejár Alojz Kurbel a 17. mája 1925 boli posvätené dekanom Antonom Rosipálom a miestnym dekanom Hubertom Rabenseiferom. Z vonkajšej strany kostola je vstup do krýpt, v ktorých pochovali príslušníkov rodu Zichyovcov. Kostol bol pokrytý šindľom. V roku 1925 bola urobená eternitová strecha. Patrónmi kostola boli zemepáni. Od roku 1819 to bol gróf František Zichy, začiatkom minulého storočia Jozef Zichy, potom Keglewich a nakoniec Klára Keglewichová, rod. Zichy. [3]

Rekonštrukcia. Obnova kostola bola uskutočnená na prelome 70-tych a 80-tych rokov 20. storočia. [4]
Fotogaléria
Voderady - Kostol sv. Ondreja apoštola foto ©  Jiří Fiedler 9/1969Voderady - Kostol sv. Ondreja apoštola foto © Imrich Kluka 7/2012Voderady - Kostol sv. Ondreja apoštola foto © Ľuboš Repta 8/2022Voderady - Kostol sv. Ondreja apoštola foto © Ľuboš Repta 8/2022Voderady - Kostol sv. Ondreja apoštola foto © Ľuboš Repta 8/2022Voderady - Kostol sv. Ondreja apoštola foto © Ľuboš Repta 8/2022Voderady - Kostol sv. Ondreja apoštola foto © Ľuboš Repta 8/2022