Vojka - Kostol Nanebovstúpenia Pána
Véke
obec Vojka, okres Trebišov, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v rokoch 1799 – 1801. Opravený bol po druhej svetovej vojne. Ide o jednoloďový priestor s polkruhovým uzáverom presbytéria a mierne predstavanou vežou. Interiér je zaklenutý pruskými klenbami so štukovanou ornamentikou. Nad portálom je letopočet 1801. Fasády sú hladké, členené pilastrami. [1]

Hlavný oltár s iluzívnou maľovanou klasicistickou architektúrou je zo začiatku 19. storočia. Kazateľnica a krstiteľnica sú klasicistické z čias stavby kostola. Organ je empírový zo začiatku 19. storočia. Parapet empory s klasicistickými motívmi je zo začiatku 19. storočia. Pamätná tabuľa je klasicistická, vzťahujúca sa na dejiny a stavbu kostola. Obraz Panny Márie je zo začiatku 19. storočia. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 spomína v sakristii obradovú skriňu s olejovými obrazmi, klasicistickú z čias stavby kostola. Obraz sv. Jána Nepomuckého je zo začiatku 19. storočia. Medená doska s reliéfom Kalvárie je z prvej polovice 19. storočia. [2]