Vozokany - Kostol Navštívenia Panny Márie
Vezekýn, Vezekény
obec Vozokany, okres Galanta, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne to bola baroková kaplnka postavená v roku 1718, ktorú neskoršími prestavbami a pristavaním veže (nahradila drevenú vežu) rozšírili na kostol. Sakrálny objekt opravili v roku 1923. Najskôr išlo o jednoloďovú kaplnku, ku ktorej pri prestavbe v roku 1778 pristavili južnú bočnú loď. Obe lode majú krížové klenby. Polygonálne zakončené presbytérium je zaklenuté lunetami. Fasáda je členená polkruhovo zakončenými oknami, na bočnej prístavbe sú pilastre s rímsovou hlavicou. Štítové priečelie členia lizény a zakončené je štítom s volútami po stranách. Zo štítu vyrastá klasicistická veža, zastrešená zvonovitou prilbou. [1]

Hlavný oltár bol klasicistický z konca 18. storočia, s obrazom Navštívenia Panny Márie. Kazateľnica bola klasicistická, na parapete mala obrazy štyroch evanjelistov z druhej polovice 18. storočia. Klasicistický organ pochádzal z konca 18. storočia a zachovala sa z neho iba malá organová skriňa s manuálom. [2]

Kostol bol postavený za podpory zemepána grófa Ferenca Eszterházyho a zemana Jánosa Urbána. [3]

Bočná loď má svoj vlastný vstup a miestne obyvateľstvo ju nazýva „malým kostolom“. Z pôvodného klasicistického oltára z roku 1778 sa zachovala iba baroková olejomalba Navštívenia Panny Márie. Ostatné časti oltára a baroková kazateľnica z roku 1718 boli neuvážene odstránené pri úprave interiéru kostola v roku 1970, čím jeho vybavenie značne utrpelo. V bočnej lodi visí obraz sv. Rodiny z roku 1960 od maliara Lajosa Csermáka, rodáka z obce. [4]

Vo veži sú zavesené dva bronzové zvony - väčší na slávu Boha z roku 1922 a menší s reliéfom Panny Márie z roku 1925. Pod kostolom je dnes už neprístupná krypta, ktorú dal v roku 1718 postaviť János Burián. Sú v nej pochované tri osoby. Jedným z nich je vozokanský kapitán György Ritter, ktorý zomrel v roku 1732. [5]

Pred kostolom je súsošie sv. Rodiny. V deň sviatku patrónky kostola sú v obci hody. [6]

Rekonštrukcia.

V roku 2006 prebehla výmena strechy kostola, odkvapových rúr, maľba fasády a vnútorných priestorov, vyloženie chodníkov zámkovou dlažbou. Oprava kostola sa financovala za pomoci Obce Vozokany a zbierky občanov. [7]