Vráble - Kostol Preblahoslavenej Panny Márie
obec Vráble, okres Nitra, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Neorománsky kostol postavený v rokoch 1899 – 1911. Je to novorománska trojloďová bazilika s transeptom, asymetricky umiestnenou vežou a polygonálnym uzáverom. Celý priestor je krytý krížovými rebrovými klenbami so svorníkom. V exteriéri sú oporné piliere, ktoré majú viac-menej dekoratívnu funkciu. Na západnej strane mimo osi kostola bola postavená veža, ktorá pravdepodobne obsahuje murivo veže starého objektu, opraveného v roku 1561 a 1745. [1]

Vnútorné zariadenie je z rokov 1900 – 1910. Na dvoch bočných oltároch sú signované olejomaľby (sv. Alžbeta a sv. Mikuláš) z roku 1900 od J. Vaszaryho. [2]

Pred hlavným vstupom do kostola sú dve kamenné barokové plastiky svätcov z konca 18. storočia. [3]