Vrádište - Kostol sv. Anny
Vrádišť
obec Vrádište, okres Skalica, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v roku 1754. Obnovený a prestavaný bol okolo roku 1900. [1] Ide o jednoloďový priestor s polygonálnym ukončením presbytéria a do štítového priečelia vstavanou vežou. Fasády sú členené lizénovým rámovaním, segmentovo zakončenými oknami a dekoratívnymi opornými piliermi. Veža je zastrešená vysokým ihlancom.
Rekonštrukcia.

K rekonštrukcii kostola sa pristúpilo po dlhšie trvajúcom probléme s vlhkosťou muriva, ktorá sa prejavila znehodnotením vnútornej omietky a jej opadávaním. Vlhkosť stále postupovala vyššie, preto sa v roku 2012 zrealizovalo kompletné podrezanie kostola a odstránenie vnútornej omietky približne do 1,5 m výšky. Týmto prácam predchádzalo odkopanie základov z vonkajšej strany a ich odvetranie nopovou fóliou približne do metrovej hĺbky a funkčné odvedenie dažďovej vody zo strechy kostola. Po týchto „hrubších“ zásahoch nasledovalo vyspravenie fasády a namaľovanie kostola z vonku, ako aj natretie plechovej strechy veže a kríža, ktorý je na veži. Potom nasledovala kompletná výmena elektroinštalácie, spojená s výmenou a pridaním osvetlenia, doomietanie vnútorných stien a stĺpov, vymaľovanie interiéru kostola, nainštalovanie plynového kotla a zavedenie kúrenia do lavíc. Boli vymenené nové vchodové dvere, dvere na chór a do sakristie. Inštalovalo sa nové ozvučenie a položili sa nové koberce. [2]

K inventáru kostola pribudla nová spovednica, nový kríž a Večné svetlo. [3]

V nedeľu 21. júla 2013 sa uskutočnila slávnosť – Požehnanie obnoveného Kostola sv. Anny. Slávnostnú sv. omšu o 10.30 hod. celebroval bratislavský pomocný biskup Mons. Jozef Haľko. [4]

Fotogaléria
Vrádište - Kostol sv. Anny foto © Jiří Fiedler 10/1983Vrádište - Kostol sv. Anny foto © Jiří Fiedler 10/1983Vrádište - Kostol sv. Anny foto © Ľuboš Repta 6/2018Vrádište - Kostol sv. Anny foto © Jiří Fiedler 10/1983Vrádište - Kostol sv. Anny foto © Ľuboš Repta 6/2018Vrádište - Kostol sv. Anny a kríž foto © Ľuboš Repta 6/2018Vrádište - socha sv. Jána Nepomuckého pred kostolom foto © Ľuboš Repta 6/2018Vrádište - jaskyňa Lurdskej Panny Márie vedľa kostola foto © Ľuboš Repta 6/2018