Vrbovka - Kostol Najsvätejšej Trojice
Vrbovo, Varbov
História a stavebný vývoj
Neskorobarokový kostol postavený v roku 1789. [1] Kostol v roku 1858 zničil požiar. Znovu obnovený bol až v roku 1878. [2] Pozdĺžna dispozícia je priestupom konkávno-konvexných plôch riešená ako centrálna so segmentovým uzáverom presbytéria a mierne vystupujúcou vstavanou vežou. Na pruských klenbách sú štrukové obrazce. Fasády člení lizénové rámovanie a polkruhovo ukončené okná. Nad vchodom je nápisová tabuľa s chronostichom datujúca stavbu. [3] Veža je zastrešená barokovou cibuľou.

Hlavný oltár je rokokový so stĺpovou architektúrou, oživenou dvoma postrannými postavami anjelov na volútových bázach a ústredným obrazom Najsvätejšej Trojice. Oltár pochádza z 50. rokov 18. storočia a bol dovezený z Vacova. Kazateľnica je klasicistická z konca 18. storočia. Obraz Krista na kríži je z polovice 18. storočia. Obraz Immaculaty je ľudová kópia majstra z 18. storočia. Patronátna lavica je z druhej polovice 19. storočia. [4]

Kostol vo Vrbovke dal na vlastné náklady postaviť František Szentivány a stojí na mieste staršieho predchodcu. Ten sa po prvý, ale v stredovekých listinách aj poslednýkrát uvádza zápisom v súpise pápežských desiatkov z obdobia rokov 1332 - 1337, pričom je zaznamenané aj meno vtedajšieho kňaza, ktorým bol istý Michal. Príjem kostola bol zhruba jedna strieborná marka ročne, a kňaz z nej odviedol desiatok šiestich grošov. [5]