Výborná - Kostol sv. Uršule
Viborná
obec Výborná, okres Kežmarok, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne gotický kostol zo 14. storočia. V druhej polovici 16. storočia bol zastropený. V 17. storočí bol upravovaný. Ide o jednoloďový kostol s trojbokým uzáverom presbytéria a predstavanou vežou z roku 1313. Presbytérium i loď majú rovný strop. Lomený portál vedie do sakristie s rovným stropom. V uzávere presbytéria je gotické okienko. Hlavné priečelie tvorí predstavaná veža zakončená ihlancom. V podveží je zamurovaný gotický portál. Z vonkajšej strany sú dvojstupňové oporné piliere. Hlavný portál je lomený s hruškovitou profiláciou a na južnej strane lode. Pred ním je pristavaná predsieň s valenou klenbou. [1]

Hlavný oltár sv. Uršule je renesančno-barokový, poschodová stĺpová a pilastrová architektúra s akantovým a pásikovým ornamentom a sochami. Uprostred obrazy sv. Uršule, na prvom poschodí Kladenie do hrobu zo 17. storočia. Pravý bočný oltár je barokový zo začiatku 18. storočia, stĺpová architektúra s akantovou ornamentikou a sochami. Ľavý bočný oltár panny Márie je barokový zo začiatku 18. storočia, stĺpová architektúra s akantovou ornamentikou a sochami, uprostred v skrini gotická socha Madony z druhej polovice 14. storočia. [2]

Kazateľnica je baroková z polovice 18. storočia, polygonálny parapet s točitými pilastrami, na baldachýne je socha sv. Jána Nepomuckého. Krstiteľnica je kamenná z roku 1585, vrchnák drevený z 19. storočia. [3]

Strop v lodi je drevený renesančný z konca 16. a začiatku 17. storočia, maľovaný kazetový, skladajúci sa zo 48 kaziet so štylizovanými rozetami. Strop podopierajú dva vyrezávané točité stĺpy z tisového dreva. Chór je renesančný z prvej polovice 17. storočia dvojetážový drevený, na kazetách sú maľované akantové, ružicové ornamenty a scény Zvestovanie, Narodenie, Ukrižovanie, Zmŕtvychvstanie, Nanebovstúpenie, Posledná večera, Najsvätejšia Trojica a Dávid s harfou. Na druhom poschodí na kazetách sú maľované postavy Ježiša a dvanástich apoštolov. Tu sú použité sekundárne staršie maľované kazety zo 16. storočia. Pod triumfálnym oblúkom na drevenom tráme je umiestnená Kalvária, ľudová práca, baroková kópia gotických sôch. Na drevených dverách do sakristie je pribité gotické kovanie. Zvon je z roku 1828. [4]

Stojí v centre obce.