Vydrník - Kostol sv. Šimona a Júdu
obec Vydrník, okres Poprad, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v rokoch 1799 – 1801 na mieste starého gotického kostola, ktorý bol pôvodne cisterciánsky, založený v 13. storočí. [1] Iný zdroj uvádza rok vzniku gotického kostola 1398. [2]

Ide o jednoloďový priestor s rovným uzáverom presbytéria, pristavanou sakristiou a vstavanou vežou. Interiér je zaklenutý pruskými klenbami. Prístavba na pravej strane presbytéria je tiež zaklenutá pruskou klenbou. Výmaľba je od J. Adáma z roku 1921, na klenbách sú figurálne kompozície: Kázanie na hore, Obetovanie Izáka, Kristus s apoštolmi, Búrka na mori a sv. Cecília. Fasády sú členené pilastrami a lizénovým rámovaním. [3] Veža je zakončená baňou, ktorá dosadá na podstrešnú terčíkovú rímsu.

Klasicistický hlavný oltár, súčasný so stavbou kostola, je súčasťou uzáveru presbytéria. Má predstavanú menzu, klasicistické tabernákulum a stĺpovú pilastrovú oltárnu architektúru, uprostred s obrazom Martýria sv. Šimona a Júdu od D. Kindermanna. Dva bočné oltáre Nanebovzatia Panny Márie a sv. Jána Nepomuckého, klasicistické pendanty, sú riešené ako hlavný oltár. Kazateľnica je klasicistická z obdobia okolo roku 1800, vo výplniach parapetu sú reliéfy: Kristus na mori, Kristus s učeníkmi a Kázanie. Na baldachýne je socha anjela s atribútmi Viery, Nádeje a Lásky. Klasicistická krstiteľnica je z čierneho mramoru, na vrchnáku súsošie Krstu Krista. Zvon je z roku 1755. [4]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 v inventári kostola uvádza monštranciu z roku 1800, kalich s rokajovou ornamentikou z roku 1773 od J. Szilassyho, kalich s paténou z roku 1795 od J. Kolbenhayera a cibórium z roku 1664. [5]