Vyšná Jablonka - Chrám sv. Petra a Pavla
obec Vyšná Jablonka, okres Humenné, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v roku 1766. Obnovili ho v roku 1923. Patrí k typu trojpriestorových sakrálnych stavieb východoslovenskej oblasti, ktoré projektovala tereziánska stavebná kancelária. Dispozičná schéma sa skladá zo štvorcového presbytéria, lode a otvoreného podvežia (babinca). Priestor je zaklenutý pruskými klenbami so štukovaným orámovaním. V presbytériu je novší drevený strop. Trojpriestorovosť kostola zdôrazňuje i strecha, ktorá je odstupňovaná a zakončená vežičkami. Nad vchodom je trojuholníkový frontón. [1]

V interiéri je maľba el secco, ktorú namaľovali v roku 1924 cirkevný maliari, bratia Jaczevitsovci z Humenného. Hlavný oltár s ikonostasom je z konca 19. storočia. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 spomína aj dva procesiové dvojramenné kríže z konca 18. storočia s maľovaným Kristovým telom od rehoľných maliarov. [2]