Vyšná Radvaň - Chrám Nanebovzatia Panny Márie
Pravoslávna konfesia
Radvanský Horsok, Dolný Horsok
obec Radvaň nad Laborcom, okres Medzilaborce, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v rokoch 1790 – 1791. Obnovený bol v roku 1901 a 1935. Jednoloďový sakrálny objekt s polygonálnym uzáverom presbytéria a predstavanou vežou. Priestory sú zaklenuté pruskými klenbami. Fasáda je členená polkruhovo zakončenými oknami s pásovou šambránou a profilovanou podstrešnou rímsou. Veža je krytá barokovou laternovou baňou. [1] Okolo kostola je kamenný ohradný múr.

Vnútorné zariadenie je z roku 1901. [2]

Prístup
Vyšná Radvaň je dnes súčasťou Radvane nad Laborcom. Obec Radvaň nad Laborcom leží v doline horného Laborca v nadmorskej výške okolo 226 m.n.m. Vznikla zlúčením dedín Nižná Radvaň, Vyšná Radvaň a Nižný Harbok.

Kostol stojí na miernom návrší v južnej časti dediny. Vedľa neho sa z oboch strán nachádza cintorín.