Vyšná Šuňava (Šuňava) - Kostol sv. Mikuláša biskupa
obec Šuňava, okres Poprad, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1832. Renovovaný bol v roku 1952. Ide o jednoloďový priestor s rovným uzáverom presbytéria, pristavanou sakristiou na severnej strane a predstavanou vežou na západnej strane. Interiér je zaklenutý pruskými klenbami s medziklenbovými pásmi. Fasády sú hladké. Veža je zakončená ihlanom. [1]

Hlavný oltár je neskorobarokový z konca 18. storočia, stĺpová oltárna architektúra s volútovou a akantovou ornamentikou a sochami sv. Petra a Pavla apoštolov, uprostred socha sv. Mikuláša z 19. storočia. V nadstavci je obraz sv. Jozefa s Ježiškom. [2] Vo vrchole sa nachádza plastika sv. Michala. Oltár bol reštaurovaný v roku 1887, kedy ho doplnili akantovou ornamentikou. [3]

Bočné oltáre, Nepoškvrneného Počatia Panny Márie a sv. Ondreja, sú neskorobarokové, pendanty z konca 18. storočia. Uprostred stĺpovej architektúry sú výklenky so sochami Panny Márie a sv. Jozefa, v nadstavcoch obrazy Panny Márie a Krista na Hore olivovej. Krstiteľnica je klasicistická z konca 18. storočia. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 spomína v inventári kostola truhlu z konca 18. storočia a barokový kalich z roku 1751. [4]

Na farskom úrade sa nachádza voľná plastika sv. Mikuláša z konca 14. st. Pochádza pravdepodobne z kostola z Vyšnej Šuňavy. [5]

Pred prvou svetovou vojnou boli v kostole dva zvony. Podľa ústnej tradície jeden z týchto dvoch pochádzal zo susednej dnes už zaniknutej osady Hrachovisko a v roku 1917 jeden vzali na vojnové účely. Podľa iného podania boli v lete 1917 zrekvirované dva zvony. Jeden veľký (600 kg) a jeden malý (300 kg), ktorý bol puknutý a nebol v prevádzke. Menší zvon ponechali. V roku 1922 boli zakúpené dva bronzové zvony – veľký zvon Mikuláš, ktorý váži 385 kg a malý zvon s váhou 171 kg. Okrem veľkého a malého zvona bola na veži aj cengálka (50 kg), ktorá slúžila na zvolávanie žiakov do starej školy. [6]

Prvý murovaný kostol zasvätený sv. Mikulášovi, biskupovi bol vo Vyšnej Šuňave postavený v roku 1693. Podľa vizitácie z roku 1798 nebolo známe, kedy a kto ho postavil alebo posvätil. Dnešný kostol dal postaviť dekan a hranovnícky farár Ján Nepomuk Habovský na mieste starého. [7]