Vyšný Klátov - Kostol Najsvätejšej Trojice
Vyšný Tejkeš
obec Vyšný Klátov, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v roku 1869 na mieste staršieho chrámu, z ktorého ostala iba veža, pričlenená k novostavbe a prefasádovaná. Ide o jednolodie s polygonálnym uzáverom, s pristavanou kaplnkou na východnej strane a so starou vežou, ktorá stojí mimo osi lode na juhozápadnej strane. V interiéri sú pruské klenby, ktorých medziklenbové pásy dosadajú na rímsové hlavice pilastrov. V lodi je nový betónový organový chór, podopretý dvoma piliermi. Fasády sú hladké, len na veži členené lizénovým orámovaním a trojhrannými atikovými štítkami, do ktorých dosadá vysoký ihlan strechy. [1]

Oltáre v historizujúcich secesných tvaroch sú z prvej polovice 20. storočia. Neorokokové ramienkové lustre bohatých tvarov sú z konca 19. storočia. [2]