Vyšný Slavkov - Kostol sv. Michala archanjela
obec Vyšný Slavkov, okres Levoča, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pseudogotický kostol postavený v roku 1884. Jednoloďový priestor s rovným uzáverom presbytéria, pristavanou sakristiou, predstavanou vežou a predsieňou. Presbytérium je zaklenuté krížovou rebrovou klenbou. V lodi je kazetový maľovaný strop. Fasády sú hladké, upravené pseudogoticky. Veža má združené okná a je zakončená ihlanom. [1]

Hlavný oltár Panny Márie je pseudogotický z konca 19. storočia. Kamenná krstiteľnica je zo 17. storočia. Voľná socha sv. Jána Nepomuckého je baroková z druhej polovice 18. storočia. Zvon je z roku 1652. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 spomína aj monštranciu v sakristii, ktorá je pseudogotická z 19. storočia. [2]

Podľa kanonickej vizitácie z roku 1693 bol kostol (na mieste dnešnej kaplnky pri Žriedle) pravdepodobne prestavaný ku cti sv. Michala archanjela. Tento údaj je súčasne dôkazom veľkého vplyvu reformácie na obyvateľov dediny, pretože z troch patrónov kostola sú dvaja luteráni a iba jeden katolík. Ešte v roku 1693, keď rekatolizácia už zaznamenáva veľké úspechy, sa k luteránskemu vyznaniu hlásilo okolo 200 obyvateľov, ku katolíckemu iba 40 obyvateľov. Vnútro kostola bolo jednoduché, ale umelecky hodnotné. Oltár bol zložený z dosák, pomaľovaný obrazmi utrpenia Krista Pána. Vo vchode do svätyne bol kríž so sochou Panny Márie a sv. Jána. Z povaly visela železná tyč s kalichom. V kostole sa nachádzala kamenná krstiteľnica zo 17. storočia, ktorá sa používa dodnes. Vo veži boli tri zvony, z ktorých sa zachoval iba jeden – cingalka. Dva väčšie zvony sa zachovali až do prvej svetovej vojny, kedy boli odovzdané na vojenské účely. V čase vojny bola z nevedomosti spálená aj stará socha sv. Michala archanjela. V roku 1699 je evidovaná katolícka farnosť (obnovená po reformácii) a súčasne sa zakladá farská matrika. Podľa vizitačného protokolu z roku 1700 sú v Slavkove všetci Slováci. V roku 1712 hrozilo kostolu zrútenie, podmývalo mu základy a tak okolo roku 1733 bol prestavaný. V rokoch 1883 - 1884 bol na vŕšku uprostred obce postavený terajší kostol sv. Michala archanjela. O výstavbu kostola sa zaslúžili kňazi Táll a Strišovský. [3]

Časť vnútorného zariadenia sa nachádza mimo kostola. Gotická socha Panny Márie z konca 14. storočia, druhotne používaná na procesie, je vystavená v SNG v Bratislave a gotický kalich z konca 14. storočia je dnes v Krajinskom múzeu v Budapešti. Barokový charakter má monštrancia z dielne majstra Szilássyho. Zachovala sa baroková socha sv. Andreja apoštola, ktorá bola vo výklenku kaplnky uprostred dediny. [4]

Súčasná fara bola postavená v druhej polovici 19. storočia. Uprostred dediny, na mieste niekdajšieho kostola, stojí kaplnka s Lurdskou Pannou Máriou z konca 19. storočia. Za dedinou medzi Skaľami sa nachádza kaplnka a v nej Božie muky z roku 1757. Na vrchu Sihoť kedysi stál pútnický kostol s kláštorom. [5]