Vyšný Žipov - Kostol Mena Panny Márie
Slovenský Žipov
obec Vyšný Žipov, okres Vranov nad Topľou, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Neskorobarokový kostol postavený v rokoch 1736 – 1745. [1] V roku 1863 bola pristavaná veža. [2] Bol častejšie opravovaný. Po roku 1945 objekt pokryli plechovou strechou. Ide o jednoduchú sakrálnu stavbu s obdĺžnikovou loďou, polygonálnym zakončením presbytéria, pristavanou sakristiou na severnej strane a vstavanou západnou vežou. Priestor je zaklenutý valenou klenbou s lunetami. Objekt mal kedysi vstupný portál s profilovanou kamennou šambránou a na čelnej rímse štylizovanú mušľu. [3] Veža tvoriaca na priečelí mierny rizalit je zakončená ihlanom. Fasády sú hladké.

Hlavný oltár je rokokový s predstavanou menzou a stĺpovou, do konkávy riešenou architektúrou, v bočných, baldachýnom zdobených plochých nikách sú sochy sv. Štefana kráľa a sv. Ladislava, uprostred obraz Panny Márie. Nad korunnou rímsou je okrúhle okno, rámované plastickými obláčikmi a skupina Najsvätejšej Trojice. Na úsekoch rozoklaného architrávu sú sochy dvoch sediacich anjelikov. Kazateľnica z druhej polovice 18. storočia má oblý parapet, členený pilastrami, ktoré sú na koncoch volútovo zatočené. [4]