Vysoká nad Kysucou - Židovský cintorín
obec Vysoká nad Kysucou, okres Čadca, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Židovská komunita prenikla na Kysuce v hojnejšom počte až v druhej polovici 18. storočia, hoci sporadicky sa jej príslušníci uvádzajú už aj v staršom období. V roku 1790 sa priamo vo Vysokej uvádza 13 Židov. Ich počet postupne narastal a v polovici 19. storočia tu žila 50 členná židovská komunita. V roku 1913 sa ich počet vo Vysokej zvýšil na 81. Vznik Slovenského štátu v roku 1939 a neskôr zavedenie Židovského kódexu mal pre Židov fatálne následky. [1]

V obci Vysoká nad Kysucou, časť Nižný Kelčov, sa nachádzala židovská synagóga, na mieste ktorej dnes stojí rodinný dom. Pred ním je vystavená kamenná doska s vytesaným "desatorom." Nad obcou sa nachádzajú zachované zvyšky židovského cintorína, ktorý je jednou z posledných pamiatok, na túto, kedysi početnú, komunitu na Kysuciach. Torzá židovských cintorínov sú aj v Turzovke, Starej Bystrici či Kysuckom Novom Meste. [2]

Vysoká nad Kysucou, Nižný Kelčov, nad železničnou stanicou.