Vysoké Tatry - Rainerova chata (útulňa)
obec Vysoké Tatry, okres Poprad, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Najstaršia chata vo Vysokých Tatrách (1301 m n. m.). Bola postavená v roku 1863 nájomcom Starého Smokovca Jánom Jurajom Rainerom (1800 – 1872). Bola prvým turistickým prístreškom na slovenskej strane Vysokých Tatier. Po postavení chaty Kamzík v roku 1884 zanikla.

V roku 1980 bol hotel Kamzík asanovaný. TANAP dal následne Rainerovu chatu ako pamiatkový objekt zrekonštruovať. Súčasný chatár sa v roku 1997 podujal zrekonštruovať interiér chaty. Po rekonštrukcii v roku 1980 a 1997 bola opäť otvorená v roku 1998. Odvtedy slúži verejnosti ako chata s malým občerstvením bez podávania jedál a ubytovania.

V chate je aj malá expozícia histórie a súčasnosti horských nosičov, zbierka starého horolezeckého náradia a starých lyží. Je cenným dokladom dobového architektonického a funkčného riešenia.

Chatárom je v súčasnosti Peter Petras.

Stav chaty je veľmi dobrý. Slúži svojmu účelu.
Prístup
Vysokohorská chata bez možnosti ubytovania, ktorá stojí na Starolesnianskej poľane vo Vysokých Tatrách.
Fotogaléria
Vysoké Tatry - Rainerova chata (útulňa) foto © Hana Farkašová 3/2014Vysoké Tatry - Rainerova chata (útulňa) foto © Hana Farkašová 3/2014Vysoké Tatry - Rainerova chata (útulňa) foto © Hana Farkašová 3/2014Vysoké Tatry - Rainerova chata (útulňa) foto © Hana Farkašová 3/2014Vysoké Tatry - Rainerova chata (útulňa) foto © Hana Farkašová 3/2014Vysoké Tatry - Rainerova chata (útulňa) foto © Hana Farkašová 3/2014Vysoké Tatry - Rainerova chata (útulňa) foto © Hana Farkašová 3/2014Vysoké Tatry - Rainerova chata (útulňa) foto © Hana Farkašová 3/2014