Žabokreky nad Nitrou - Kostol Panny Márie
obec Žabokreky nad Nitrou, okres Partizánske, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Secesný kostol z roku 1913, postavený namiesto zboreného románskeho sakrálneho objektu, ktorý pochádzal z 13. storočia. Jednoloďová stavba s polygonálnym uzáverom presbytéria a bočnými kaplnkami, inšpirovaná prvkami renesancie a neorománskej architektúry, ktoré sa spájajú v secesnom vyjadrení. [1]

Vnútorné zariadenie je z čias stavby kostola. [2]

Starý kostol stál na priestranstve rímskokatolíckej farskej záhrady pred budovou fary. Bol chatrný, šindľom pokrytý. Bola to stavba jednoduchého románskeho slohu bez veže, podopretá rožnými piliermi. Patrónom kostola bol biskup nitriansky, ktorý nemohol mať vtedy v láske Žabokreky a ich zemepánov. Chatrné, chudobné zariadenie kostolíka svedčilo o chudobe a biede poddaného ľudu slovenského, ktorý istotne nemal prostriedkov na nákladnejšiu stavbu. Zvonica s tromi zvonmi stála opodiaľ kostola. [3]

Úprava obce a jej námestia sa započala v roku 1911 stavbou nového kostola na rozsiahlom námestí, ktoré predtým slúžilo ako jarmočnište, obohnaté drevenými galandermi, na ktoré sa priväzoval rožný statok počas dobytčích trhov (jarmokov). [4]

Nový kostol dal vystavať patrón r.k. farnosti, nitriansky biskup gróf Viliam Batthyany (Batťáni), podľa plánov staviteľa - architekta Jána Bílika z Bánoviec nad Bebravou nákladom 200.000 Kčs. Stavba bola prevedená v rokoch 1911 - 1913. Starý kostol bol predtým zbúraný a stavebný materiál použitý do nových základov. [5]

Pri výstavbe a zariadení kostola mal veľkú zásluhu vtedajší dekan - farár Karol Zatkovič. Hlavný oltár a lavice dala vyhotoviť vdova Františka Andreánska, rodená Zsámbokréthy-ová. Zhotovil ich chýrny rezbár kraja Ciglényi. Maľované okná venovali rodiny Petrikovičovci, Murínovci a dekan Zatkovič. Dvojmanuálový pneumatický organ venovali farníci. Zo starého kostola sa preniesli len stará koruhva remeselníckych cechov a zvony. [6]

Vysviacku kostola previedol biskup Batthyány za asistencie okolitého kňažstva dňa l2. októbra 1913. Vtedy boli vysadené mladé lipky na námestí okolo kostola. Každá rodina mala svoju lipku, pod ktorej korene bola uložená fľaška s písmom darcu na večnú pamiatku. Farár Karol Zatkovič, budovateľ katolíckej školskej budovy a nového kostola, účinkoval na fare od roku l895 do roku 1920. Farár Silvester Hančinský pôsobil v obci v rokoch 1923 – 1962 a za jeho účinkovania bol priestor okolo kostola ohradený, vystavané boli štyri kaplnky, upravené chodníky a okolitý priestor. Založené boli záhony ruží. [7]