Záborské - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého
Haršag, Havšak
obec Záborské, okres Prešov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Kaplnka postavená niekedy začiatkom 20. storočia v historizujúcom slohu. Objekt nemá žiadne výnimočne pamiatkové hodnoty a najskôr z tohto dôvodu bol dlhé desaťročia mimo pozornosti odbornej verejnosti. To aj napriek tomu, že jeho západnej fasáde dominuje netradičný prvok. V murive je totiž druhotne vsadený veľmi vzácny kamenný epitaf – náhrobná doska šľachtického rodu Farkaš. Epitaf s rozmermi 120 x 60 cm bol vytesaný z andezitu, teda z miestnej horniny z blízkych Slanských vrchov sopečného pôvodu. Andezit je odolná hornina a nie je ako napríklad miestne druhy pieskovca. Hoci je hmota pevná, povrch je už mierne ošúchaný, zvetraný. Napriek tomu sa podarilo identifikovať kolopis: STATVS EST OMNIE / S S.. VITA PE / RIT MORTIS GLORIA / NON MORITVR. Ide o časť verša rímskeho básnika zo 4. storočia – Ausonia. V strede ustúpeného poľa je zobrazený štylizovaný vlk vyrastajúci z koruny a v oboch rukách držiaci meč (prípadne jednoramenný kríž). Nad hlavou vlka sú iniciály L F. Ustúpené pole ohraničuje už zmieňovaný kolopis. [1]

Obec Záborské [2] vlastnil v stredoveku a začiatkom novoveku rod Farkaš. Náhrobná doska patrí jednému z predstaviteľov rodu, čo naznačujú iniciály L F. V rokoch 1535 - 1548 zastával funkciu šarišského župana Ladislav Farkaš zo Záborského, preto je možné predpokladať, že epitaf patrí jemu a jeho vznik datovať okolo roku 1548, keď zrejme zomrel. Erb rodu Farkaš obsahuje štylizovaného vlka. Kedy bola takmer 500-ročná pamiatka druhotne osadená do múru kaplnky, známe nie je. Pravdepodobne po zbúraní stredovekého kostola, v ktorom bola pôvodne inštalovaná. [3]

Vzácny epitaf bol zdokumentovaný ešte v roku 2010 a bol vypracovaný návrh na vyhlásenie za národnú kultúrnu pamiatku. Za pamiatku bol potom vyhlásený v roku 2013. [4]

Ide o mimoriadne vzácnu a unikátnu pamiatku, a to nielen z regionálneho hľadiska, ale aj v celoslovenskom kontexte. Z prvej polovice 16. storočia je totiž na Slovensku známych len pomerne málo svetských epitafov. Pozoruhodné je aj netradičné zobrazenie vlka na sepulkrálii. Je tu zobrazená samotná heraldická figúra, ktorá sa ale nenachádza v štíte. Nejde teda o tradičné vyobrazenie erbu tak, ako sa s ním stretávame na sepulkráliách predtým a ani potom, ako to uvádza odborník na sepulkrálne pamiatky Miroslav Čovan. [5]

Epitaf je v súčasnosti už zakrytý tabuľou z plexiskla, aby bol chránený pred poveternostnými vplyvmi. Postarala sa o to tamojšia rímskokatolícka cirkev. Kaplnka bola vždy miesto, kde sa v máji konala odpustová slávnosť. [6]

Stojí na severnom okraji obce.
Poznámky
[1] KOŠUTHOVÁ, Anna: Epitaf na kaplnke v Záborskom je celoslovenský unikát. 23. máj 2015 https://presov.korzar.sme.sk/c/7815077/epitaf-na-kaplnke-v-zaborskom-je-celoslovensky-unikat.html (12.11.2019)
[2] Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1303. Pôvodný názov Haršag bol odvodený z maďarského Harsagh – t.j. lipová vetva. Obec pri prvej písomnej zmienke mala majetok v rozsahu 12 sedliackych usadlostí, v každej z nich žili štyri rodiny a mali okolo 30 hektárov pôdy. V roku 1424 po rode zemana Peteja sa stal vlastníkom obce rod Farkašovcov, ktorý majetok vlastnil až do roku 1787, teda 360 rokov. Potom ich vystriedal rod Zatureckých, ktorý vlastnil obec a majetok až do začiatku 20. storočia, pravdepodobne do roku 1908. Počas ich pôsobenia bol postavený rímsko-katolícky kostol zasvätený Nanebovzatiu Panny Márie. Postavili ho na pôvodnom cintoríne. KOŠUTHOVÁ, Anna: Epitaf na kaplnke v Záborskom je celoslovenský unikát. 23. máj 2015 https://presov.korzar.sme.sk/c/7815077/epitaf-na-kaplnke-v-zaborskom-je-celoslovensky-unikat.html (12.11.2019)
[3 - 6] KOŠUTHOVÁ, Anna: Epitaf na kaplnke v Záborskom je celoslovenský unikát. 23. máj 2015 https://presov.korzar.sme.sk/c/7815077/epitaf-na-kaplnke-v-zaborskom-je-celoslovensky-unikat.html (12.11.2019)