Záhorská Ves - Kostol sv. Michala archanjela
obec Záhorská Ves, okres Malacky, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
V roku 1678 bol v obci postavený barokový kostol s predstavanou vežou, hlavným oltárom a dvoma bočnými oltármi. Kostol bol zasvätený sv. Michalovi archanjelovi a sv. Kataríne mučenici. Oba obrazy boli umiestnené nad sebou, hore bola sv. Katarína, dole sv. Michal. Ľavý bočný oltár bol pôvodne zasvätený svätým mučeníkom Fabiánovi a Šebastiánovi, pravý bočný oltár bol zasvätený sv. Floriánovi. Kostol slúžil veriacim 260 rokov. Na Vianoce v roku 1937 sa chór pod ťarchou veriacich prevalil, preto sakrálny objekt v roku 1938 zbúrali a zariadenie neskôr previezli do nového kostola. Dnes tam stojí kríž (je to v časti obce Zákostelí). [1]

V rok 1940 bol postavený a vysvätený nový kostol. Postavili ho na mieste bývalej prvej jednotriednej cirkevnej školy z roku 1837 a na mieste bývalého konzumu (potravinársky obchod). Nový kostol projektoval Ing. arch. František Florians, stavbu vykonávali stavitelia Štern a Blažko z Malaciek. Základný kameň vysvätili dôstojní páni Anton Kompánek z Uhorskej Vsi a František Kovalík z Hochštetna. [2]

Vnútorné zariadenie je staršie, barokové. Hlavný oltár je neskorobarokový z 18. storočia. Renovovali ho v roku 1940. V strede stĺpovej architektúry je obraz sv. Michala archanjela, v nadstavci obraz Panny Márie. V interkolumniách oltára sú sochy sv. Šebastiána a Pavla. Bočné oltáre Panny Márie a Božského Srdca, rovnako riešené, sú pôvodne barokové z 18. storočia. Renovovali ich v roku 1940, kedy boli zmodernizované a doplnené novými sochami. Baroková kazateľnica s oválnym rečnišťom pochádza z 18. storočia. [3]