Žalobín - Kostol sv. Františka z Assisi
obec Žalobín, okres Vranov nad Topľou, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol bol obnovený v roku 1765 s použitím staršej sakrálnej stavby, pochádzajúcej zo 16. alebo zo začiatku 17. storočia. Po zemetrasení v roku 1778 ho opravili. Po druhej svetovej vojne objekt reštaurovali. Jednoloďový priestor s polygonálnym presbytériom a vstavanou, napoly vysunutou vežou. Interiér má renesančné krížové klenby. Pribudovaná baroková sakristia je krytá českou plackou. Štíhla veža s ihlancovitou strechou má na čelnej fasáde lizénový rám a kordónová rímsa ju delí na dve časti. V dolnej časti nad moderným portálom a veľkým oknom sú dve menšie pôvodné okienka a v hornej časti zvukové polkruhovo zakončené okná. [1]

Kazateľnica s rokokovou ornamentikou je z druhej polovice 18. storočia. Ostatné zariadenie je z 20. storočia. [2]

Rekonštrukcia.

Žalobín – Kostol sv. Františka z Assisi (č. ÚZPF 4754/0) - architektonicko-historický výskum - rok 2005. Autorka: PhDr. Norma Urbanová. [3]