Zamarovce - prícestná kaplnka
obec Zamarovce, okres Trenčín, Trenčiansky kraj
Neskorobaroková kaplnka postavená v druhej polovici 18. storočia. [1]

Donedávna ešte stála na Hornom konci, na rozhraní ulíc Alexandra Lišku a Pod Kaštieľom a poľnej cesty vedúcej na Brehy. Niektoré pramene dokonca uvádzajú, že na tomto mieste postavili kaplnku už v roku 1498 (neďaleko staršej kúrie, teraz v zrúcaninách). Jej zvon asi z roku 1500 slúži doteraz. [2]

Kaplnka, na ktorú si mnohí pamätajú, žiaľ neodolala nárazu voza ťahaného splašenými koňmi a jej zvyšky zbúrali. Onedlho nato, temer na pôvodnom mieste (s odchýlkou 2,5 m) postavili v roku 1971 novú kaplnku so zvonicou. Zvony zvonia už elektricky, o 12.00 h. (Anjel Pána), večer a pri úmrtí. Kaplnka je zasvätená úcte Božskému Srdcu Ježišovmu a v deň sviatku sa pri nej veriaci vo večerných hodinách spoločne modlia. [3]