Záriečie - Evanjelický kostol
Zárieč
obec Záriečie, okres Púchov, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1786 ako tolerančný chrám bez veže na mieste dreveného kostola. V roku 1859 (uvádza sa aj rok 1856) bol prestavaný a doplnený vežou púchovským staviteľom J. Moseom. Je to sieňová stavba so strešnou vežou. V priestore je z troch strán obiehajúca protestantská empora zakotvená do stĺpov, ktoré nesú zároveň aj ploché klenbové polia. Zmodernizovaná fasáda je hladká. [1]

Sakristia bola pristavená v roku 1986. V kostole bol renesančný oltár [2], ktorý záriecká cirkev kúpila z Maríkovej (ten zmizol počas prestavby kostola v 60. rokoch a našiel sa až 31.3.2014 v depozitároch SNM v Martine a Bratislave). Na chóre sa nachádza 1 manuálový, 9 registrový organ, ktorého pôvod sa odhaduje na začiatok 20. storočia (staviteľ nie je známy). [3]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 spomína aj renesančnú krstiteľnicu zo 17. storočia a klasicistickú z roku 1794. V interiéri ďalej uvádza obraz Ukrižovaného zo 17. storočia. [4]

[2] Oltár spojený s kazateľnicou je renesančný a pochádza zo starého dreveného kostola z roku 1657. Zbarokizovaný bol v roku 1787 a upravený v roku 1794. Pôvodne dvojpodlažná stenová architektúra vyplnená obrazmi Ukrižovania, Zmŕtvychvstania a Najsvätejšej Trojice, ktoré obopína rastlinná ornamentika, hermové pilsatre a putti. Pri barokizácii oltár rozšírili baldachýnom a rečnišťom kazateľnice s obrazom Poslednej večer a ornamentálnymi ušnicami. GÜNTHEROVÁ, Alžbeta et al.: Súpis pamiatok na Slovensku III. s. 452.