Závadka nad Hronom - Kostol sv. Jána Nepomuckého
História a stavebný vývoj
Neskorobarokový kostol postavený v roku 1784. Renovovaný bol v roku 1932. Je to jednoloďový priestor so segmentovým uzáverom presbytéria a predstavanou vežou. Interiér je zaklenutý českými plackami s medziklenbovými pásmi, dosadajúcimi na polpiliere s pilastrami. Nad vchodom sa murovaná empora arkádovite otvára do lode. Veža je členená lizénami a pilastrami a zakončená barokovou cibuľou. Bočné fasády sú hladké. [1]

Hlavný oltár sv. Jána Nepomuckého je neskorobarokový z konca 18. storočia, má bohato rozvinutú architektúru s ústredným obrazom svätca od Andreja Zallingera z roku 1786, po stranách sú sochy dvoch anjelov s atribútmi sv. Jána Nepomuckého. Bočné oltáre Immaculaty a sv. Jozefa, pendanty, sú barokové z rokov 1780 - 1790. Architektonická časť má uprostred niku s drevenou plastikou. Kazateľnica je neskorobaroková z konca 18. storočia, s bohatou vyrezávanou akantovou ornamentikou. [2]

Vo veži sú tri zvony. Veľký, malý a stredný. V roku 1916 boli z veže zhodené dva zvony, veľký a malý a použité na vojnové účely. Keď sa tak stalo, všetko obyvateľstvo sa zhromaždilo pred kostol a s veľkým nárekom sa lúčilo so svojimi zvonmi. V roku 1921 boli uliate dva nové zvony. Peniaze na tento účel darovali miestni občania a z prevažnej časti aj občania žijúci v Amerike, miestni rodáci. [3]

Pre kostol bolo vyhlásené ochranné pásmo v roku 1968. Malú stráň pri vstupe do kostola zdobí atraktívne alpínium s jazierkom, ojedinelé na Horehroní. Má veľa vzácnych rastlín a drevín. [4]

[2] GÜNTHEROVÁ, Alžbeta et al.: Súpis pamiatok na Slovensku III. s. 455 - 456.