Zavar
Majláthovský kaštieľ
obec Zavar, okres Trnava, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kaštieľ postavený začiatkom 19. storočia. Rozšírený a prestavaný bol v roku 1894. Po druhej svetovej vojne bol opravený a rozšírený o pristavanú novú budovu. Kaštieľ je dvojkrídlová dvojpodlažná stavba dvojtraktovej dispozície. V miestnostiach sú rovné stropy. Fasásy sú pseudohistorické. [1]

Kaštieľ vlastnila rodina Majláthových. Barónka Štefánia Majláthová tu v roku 1887 zriadila opatrovňu pre chorých a slabých ľudí, ktorá od roku 1893 bola pod vedením sestier Svätého kríža. [2]

Stav historického sídla je dobrý.

V roku 1958 bol v kaštieli zriadený Domov dôchodcov a od roku 1991 bol zriaďovacou listinou Okresného úradu v Trnave zriadený Ústav sociálnej starostlivosti pre dospelých s celoročným pobytom. Po nadobudnutí účinnosti zákona NR SR č. 195 1998 Z. z. o sociálnej pomoci sa zariadenie reprofilizovalo na Domov sociálnych služieb pre mentálne postihnutých dospelých mužov. Nová filozofia, nový prístup ku klientovi - komplexná transformácia začala v roku 2002 vypracovaním autentického projektu " Humánum ". [3]