Zavar - Kostol Narodenia Panny Márie
obec Zavar, okres Trnava, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Novogotický kostol postavený v rokoch 1907 - 1908 na mieste niekdajšieho románskeho sakrálneho objektu. Jednoloďový priestor s presbytériom a vežou, v interiéri zaklenutý krížovými rebrovými štukovými klenbami gotizujúcej profilácia. Fasády sú členené romantickými novogotickými článkami. [1] Loď ma dekoratívne oporné piliere. Veža je krytá vysokým ihlancom, ktorý má na štyroch stranách malé vežičky.

Vnútorné zariadenie je z čias stavby kostola. Za hlavným oltárom bol pôvodne neskoro barokový obraz „Kristus na Olivovej hore“ z druhej polovice 18. storočia od Jozefa Zanussiho pochádzajúceho zo Salzburgu. [2]

Jednoloďový chrám má rozlohu vnútorného priestoru 267,75 m2. Chór s organom mal v čase výstavby veľkosť 26,00 m2 a vnútorné oratórium 14,25 m2. Celková zastavaná plocha tvorí 308 m2. Vnútorná šírka chrámu je 9,00 m, dĺžka 35,00 m vrátane predsiene. Chrámová loď má svetlú výšku z vnútra 9,17 metra, pri oltári a v jeho okolí 8,42 metra. Zastavená plocha s pozemkom je veľká 407,54 m2. Na veži sa týči 0,90 m vysoký kríž. Spolu s ním je veža vysoká 32,40 metra. Vo veži sú umiestnené tri zvony. [3]

Plán kostola vyhotovil Ing. István Moller z Budapešti. Stavbyvedúcim bol Jozef Kubát - murársky majster z Trnavy. Stavba bola postavená z tehál s použitím betónu a železobetónu najmä z dôvodu jej zlacnenia, ale i z dôvodu pevnosti a ohňovzdornosti. Loď kostola mala v pláne zakreslené dvojité steny so vzduchovými medzerami. Podlaha je zhotovená z brúseného terasa. Okná boli plánované biele. Súčasné vitráže sú približne z roku 1955. [4]

Obec Zavar financovala rekonštrukčné práce na elektrickej sieti, opravu okien a výmaľbu interiéru chrámu. Monumentálny figurálny obrazový cyklus Tajomstvá ruženca zrealizoval bez nároku na honorár umelec Peter Čambál výtvarník žijúci v Zavare. [5]

8. decembra 2009 bola arcibiskupom Róbertom Bezákom posvätená nová ambona a vynovená svätyňa. [6]