Závod - Kostol sv. Michala archanjela
obec Závod, okres Malacky, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
Neogotický kostol postavený v roku 1897. Jednoloďový priestor s polygonálnym uzáverom presbytéria a vežou na severnej bočnej fasáde. [1] Veža je ukončená ihlancom.

Vnútorné zariadenie je z čias stavby kostola. [2]

V 19. storočí sa dedina značne rozrástla a stúpol i počet obyvateľov (v roku 1665 mala obec 45 rodín poddaných, avšak v roku 1869 dosahuje počet obyvateľov 1492). Starý kostol už dávno nestačil. ”Do kostola sa sústreďujú nielen farníci z materskej farnosti, ale tiež zo susedných mlynov, takže pre všetkých veriacich nepostačuje...” – uvádza záznam vizitátora z roku 1788. Podľa pamätníkov, počas nedelí a sviatkov býval taký plný, až sa muselo pristúpiť k opatreniam, kedy starší slobodní mládenci stávali za oltárom. Pamiatka na tieto časy je vyrytá v podobe letopočtov a iných ornamentov na zadnej strane oltára dodnes. [3]

Nebol to však len nedostatok miesta, ktorý tlačil našich predkov do výstavby nového kostola. Za panovania Márie Terézie sa začala uplatňovať požiadavka, aby cintoríny boli mimo intravilánu obce a nie pri kostoloch. To sa občas nerešpektovalo, preto prišlo zákonné nariadenie 120 - 121 z roku 1876, ktoré už nepripúšťalo pochovávanie mŕtvych pri kostoloch v obciach. Stávalo sa však i to, že sa vybudoval nový kostol, okolo ktorého sa síce nepochovávalo, ale naďalej sa pochovávalo pri starom kostole, ktorý slúžil sčasti ako márnica a na slúženie zádušných sv. omší. Závodčania sa rozhodli tiež pre takýto kompromis. [4]

Za pôsobenia správcu farnosti Jána Ťažkého začalo sa s výstavbou nového kostola. Bol projektovaný talianskymi architektmi, a aj samotná výstavba bola prevádzaná pod ich vedením. Realizácia bola náročná, stavebnú parcelu tvorilo totiž jazero uprostred obce. Štvorročná stavebná práca bola ukončená 29. septembra 1897 posvätením sakrálneho objektu. [5]

Interiér kostola nadobudol súčasnú podobu až roku 1921 za správcu farnosti Jána Bolla, kedy bol vymaľovaný. Zvon vo veži bol od roku 1897. Ďalšie dva umiestnili do veže v roku 1923. Počas druhej svetovej vojny boli dedina i kostol elektrifikované. V roku 1942 sa previedlo maľovanie oltárov, obnovil sa organ a krížová cesta. V roku 1947 bol kostol opravovaný. Na vežu sa umiestnili hodiny a zvonku bola obnovená spodná, navlhnutá časť objektu. V roku 1950 sa dokončila úprava okolo kostola a vybudoval sa park, ktorý bol v tom čase jedným z najkrajších v okrese. V roku 1953 bola postavená jaskyňa Panny Márie Lurdskej. [6]

Počas socializmu začal kostol značne chátrať, ale od roku 1989 práce na kostole prakticky neprestávajú. [7]

Fotogaléria
Závod - Kostol sv. Michala archanjela foto © Ľuboš Repta 6/2017Závod - Kostol sv. Michala archanjela foto © Ľuboš Repta 6/2017Závod - Kostol sv. Michala archanjela foto © Ľuboš Repta 6/2017Závod - Kostol sv. Michala archanjela foto © Ľuboš Repta 6/2017Závod - Kostol sv. Michala archanjela foto © Ľuboš Repta 6/2017